Waarom is voedselveiligheid belangrijk?
Als je als bedrijf producten verkoopt die niet volgens de regels voldoen heb je kans dat er mensen ziek worden, en er dus klachten komen. Daardoor kan je bedrijf een slechte naam krijgen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ziek kan worden. Voedselveiligheid is dus belangrijk omdat er veel bacteriën, virussen en parasieten in […]

Als je als bedrijf producten verkoopt die niet volgens de regels voldoen heb je kans dat er mensen ziek worden, en er dus klachten komen. Daardoor kan je bedrijf een slechte naam krijgen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je ziek kan worden. Voedselveiligheid is dus belangrijk omdat er veel bacteriën, virussen en parasieten in het voedsel een voedselvergiftiging kan veroorzaken. Als iemand een voedselvergiftiging heeft is diegene vaak een paar uur ziek en dan is diegene weer beter. Overig is dit niet altijd zo, een voedselvergiftiging kan leiden tot erge gezondheidsproblemen. Bij een bepaalde doelgroep zoals baby’s, oudere mensen en zwangere vrouwen kan een voedselvergiftiging fataal zijn omdat zij een zwakkere immuunsysteem hebben. Voedselveiligheid is dan ook dus van groot belang, je kan een voedselvergiftiging voorkomen door de volgende elementen voor een goede voedselhygiëne

 • Schoonmaken
 • Goed opslaan, denk hierbij bewaren in de koeling
 • Hygiënisch koken

  Schoonmaak

Het is natuurlijk van belang dat je voedsel goed schoon is voordat je het gaat eten, je wilt er namelijk zelf niet ziek van worden of een ander die bij jou komt eten. Om dit te voorkomen kan je een paar stappen volgen voor en tijdens het koken. 

 • Was je handen met zeep en warm water, doe dit voor en nadat je het eten hebt aangeraakt. Denk hierbij wel na dat je geen theedoek pakt maar een aparte schone handdoek. 
 • Voordat je je handen wast raad ik je ook aan om je sieraden af te doen. Bacteriën hopen zich namelijk op onder je sieraden, ringen zijn hier een enorm goed voorbeeld van. 
 • Goed reinigen van de plek waar je gaat koken. 
 • Wissel regelmatig van thee en vaatdoeken om, er kan namelijk als de vaatdoek nat is vocht in komen en dan heb je automatisch al veel bacteriën. 

Opslaan

Als het eten niet helemaal opgaat wil je het natuurlijk niet weggooien en het bewaren. Maar hoe ga je te werk? Je moet met verschillende factoren rekening houden. 

 • Je kan de etiketten controleren om te kijken wat het advies is. 
 • Zorg dat je je koelkast niet hoger dan vijf graden zet en je de vriezer kouder dan -18 graden doe je dit niet dan heb je kans dat de bacteriën  zich vermenigvuldigen. 
 • In de zomer is het handi om een koeltas mee te nemen naar de supermarkt.
 • Nadat je naar de winkel bent geweest heb je een tijdsklok van twee uur tot je het in de koelkast moet zetten. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *